Reiki

REIKI

Reiki är en avslappnande behandling med djupgående verkan. Reiki främjar hälsa och vitalitet och kan användas som en allmänt balanserande och förebyggande behandling som ger mer energi och ökat välbefinnande. Men också för att lindra eller bota olika hälsoproblem. Reiki har bland annat visat sig effektivt vid depression, stress, oro, utbrändhet och sömnsvårigheter. Reiki är energimedicin och forskning på området visar på goda resultat. Det är godkänt som friskvård och erkänt av WHO. Reiki praktiseras på sjukhus i bland annat Norge, England, USA, Australien och Spanien.

Hur går en behandling till?

Vid en behandling är du fullt påklädd och ligger på en massagebänk. Lugn och avslappnande musik spelas i bakgrunden. Jag placerar mina händer på punkter på din kropp som jag känner behöver mer kraft. Kanske håller jag din hand, dina fötter, över solarplexus eller huvud. Många upplever värme, kyla, tryck eller pirrningar där händerna hålls eller på andra ställen på kroppen, medan andra inte känner något alls. Vare sig du känner något i behandlingstillfället eller ej så kan du vara säker på att reikienergin kommit fram. Ibland kan det visa sig senare i form av att du kanske varit mindre stressad, sovit bättre eller inte har blivit arg på sistone. Behandlingen avslutas med ett kort samtal om upplevelserna under behandlingen.

Efter behandlingen kan man känna sig behagligt utvilad, upprymd och euforisk, helt slut eller kanske nedstämd. Oavsett hur man känner har en läkande process påbörjats och det som kommer ut behöver komma ut. De flesta känner sig dock ovanligt pigga och energipåfyllda.
Reiki är en djupt avslappnande metod för stressreducering och självkännedom. Här kan du genom beröring bli medveten om hur total avslappning känns och passivt få lösa upp spänningar i kroppen.   Du får en påfyllning av energi och kan på så sätt stärka kroppens självläkande förmåga. Beröring frigör också vårt ”må bra hormon” oxytocin som bl a höjer vår smärttröskel och ger en långvarig antistresseffekt.  

Reiki är helt ofarligt och kan aldrig överdoseras. Man behöver inte heller vara spirituellt lagd och tro på att det fungerar.  

Den klassiska japanska Reikin som vi utför menar att allt levande har en livsenergi. Då Reiki har sitt ursprung från shintoismen som är en form av naturfilosofi där allt är sambesläktat genom livsenergin så är Reiki en metod för att återskapa en balans mellan människa och naturens gång.

Livsenergi, Ki används inom olika österändska traditioner och benäms som ki, chi och prana. Den kinesiska medicinen ( TCM) kampsporter, akupunktur, qi gong, tai chi, yoga, meditation och Reiki är alla baserat på Ki.